piątek, 3 maja 2013


               
Owoce i warzywa




Wydawać by się mogło, że warzywa i owoce są zdrowe, a do tego pomagają schudnąć. Jednak do końca tak nie jest. Niestety, zbyt częste spożywanie niektórych potraw może spowodować trudności z utrzymaniem szczupłej sylwetki. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że w owocach i warzywach jest zawarta duża ilość magnezu, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

Spośród warzyw to najwięcej magnezu znajdziemy w:
- fasoli (169mg),
-grochu (129)
- szpinaku (53).
Jeżeli chodzi o owoce, to pierwsze miejsce należy do:
- dzikiej róży (120mg),
-daktyli (65)
- mandarynek (60).
Dużą ilość mają jeszcze:
- kukurydza,
- groszek,
-pietruszka,
-bób,
-banany,
-jeżyny,
- melony
- agrest.
Oto lista owoców, które można jeść do woli i nic się nie przytyje:
- borówka amerykańska,
 -jeżyna,
- malina,
- wiśnia,
-jagoda,
-czereśnia,
-porzeczka,
-śliwki,
-agrest,
- jabłka,
- truskawki,
-gruszki,
- pomarańcze,
- figi,
- morele,
- grejpfruty
- kiwi.

 Jeżeli chodzi o warzywa, to są to:
- ogórki,
- chrzan,
- rzodkiewki,
-szparagi,
- sałata,
-papryka,
- kapusta biała,
- soczewica,
- kapusta włoska,
- soja,
-czosnek,
-kapusta czerwona,
-por,
- pomidory,
- kalarepa,
- groszek zielony
- seler.

Nie wszystkie owoce, jak i warzywa, są dobre prosto z krzaka czy drzewa. Zdarzają się takie, które trzeba odpowiednio przygotować, by były dobre do jedzenia. Zaliczymy do nich takie owoce jak:
- ananasy,
- mandarynki
- brzoskwinie.
Warto zwrócić uwagę na to, czy te owoce są zalane sosem w puszce, czy nie. Jeśli tak, to ich indeks glikemiczny bardzo pójdzie w górę.
 Jeżeli natomiast chodzi o warzywa, to np.
- surowa marchewka ma indeks glikemiczny 30, a po ugotowaniu aż 85.
-Bakłażany i cukinia w czasie smażenia chłoną ogromną ilość tłuszczy, więc lepiej je grillować lub dusić. Do tej listy dorzucić trzeba jeszcze fasolę, brokuły, brukselkę i cebulę.

Do ostatniej grupy, w której zamieszczone są produkty, które trzeba wyeliminować z menu, zaliczymy warzywa takie jak: 
-ziemniak,
- brukiew, -
-buraki,
-rzepę,
-dynię,
-kukurydzę
- fasolkę szparagową.

Zawierają one duże ilości cukru, tłuszczu lub wysoki indeks glikemiczny. Mają również dobre składniki dla zdrowia, więc można sobie pozwolić raz na jakiś czas.
 Jeżeli chodzi o owoce, to zaliczymy do nich: 
-melony,
- awokado,
-mango,
- banany,
- daktyle,
- winogrona,
-arbuzy i rodzynki.



 Przedrukowano z artelis.pl
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz