niedziela, 8 kwietnia 2012

Ajurwedyjski obiad.

Ajurwedyjski obiad

Autorem artykułu jest Ajuwerda Polska


„Piątek, tygodnia koniec i początek”. Wreszcie będzie można sobie odpocząć od codziennych obowiązków, może dlatego warto „poszaleć” w kuchni? Wielu ludzi twierdzi, że gotowanie odpręża. Coś w tym jest, dlatego ja proponuje coś pysznego na najbliższy weekend.

Pierwsze propozycja to - zielona zupa-krem

Danie to jest bogate w minerały i beta-karoten, a ponadto należy do lekkostrawnych. Świetnie smakuje z ćapati lub tostami.

Czas przygotowania: 30 minut

− Wata, – Pitta, + Kapha*

− 0 Wata, – Pitta, – Kapha**

Co nam potrzeba:

1 pęczek świeżej, pokrojonej zieleniny

2 łyżki ghee

¼ łyżeczki nasion czarnej gorczycy

½ małej, pokrojonej cebuli

1 szklanka świeżych grzybów pokrojonych w plasterki

2 łyżki mąki jęczmiennej lub razowej

2 szklanki mleka (sojowego, koziego lub krowiego)

1 łyżeczka soli morskiej

¼ łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Umyj dokładnie zieleninę i pokrój na dwuipółcentymetrowe kawałki. Ugotuj na parze (około 5–8 minut). W tym czasie przysmaż czarną gorczycę na ghee, poczekaj, aż zacznie strzelać. Dodaj pokrojoną cebulę i plasterki grzybów, całość smaż, aż cebula będzie słodka. Dodaj mąkę. Powoli dolewaj mleko (1 szklankę), mieszając, tak by powstał jednolity, kremowy sos. Kiedy zielenina będzie gotowa, odcedź ją i włóż do miksera (bez wody). Dodaj do miksera ostatnią szklankę mleka i zmiksuj zieleninę na puree. Dodaj do sosu w garnku i gotuj na wolnym ogniu przez 1–2 minuty.

* Z mąką razową i krowim mlekiem.

** Z mąką jęczmienną i mlekiem sojowym bądź kozim.

+ potrawa nasila cechy danej doszy

0 potrawa o właściwościach neutralnych

- potrawa osłabia cechy danej doszy

Druga potrawa to - Curry warzywne

To łatwe w przygotowaniu i smaczne curry można podawać z ryżem. Mała ilość jogurtu wykorzystana do przygotowania dania jest zwykle dobrze tolerowana przez wszystkie dosze i ułatwia trawienie.

Czas przygotowania: 1 godzina

Porcja dla 9-10 osób

- Wata*, - Pitta, - Kapha

Składniki:

1 szklanka świeżego zielonego groszku (można użyć mrożonego)

1 szklanka marchewki pokrojonej w kostki

1 szklanka ziemniaków pokrojonych w kostki

2 szklanki fasolki strączkowej lub drobno krojonych szparagów

2 łyżki oleju słonecznikowego lub ghee

2 łyżeczki kminku

2 łyżeczki czarnej gorczycy

1 łyżeczka soli morskiej

1 ½ szklanki wody

2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka zmielonej kolendry

½ szklanki jogurtu

Przygotowanie:

Podgrzej olej lub ghee w dużym ciężkim rondlu. Dodaj gorczycę oraz kminek. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dosyp kurkumę. Następnie dodaj wszystkie warzywa i zalej wodą (jeśli używasz mrożonego groszku nie dodawaj go, dopóki reszta warzyw nie będzie miękka). Gotuj pod przykryciem do chwili, aż warzywa staną się miękkie ok. 15 – 20 min. Następnie dodaj jogurt oraz resztę składników. Dobrze wymieszaj. Duś bez przykrycia na małym ogniu przez następne 15-20 min.

*+ potrawa nasila cechy danej doszy

0 potrawa o właściwościach neutralnych

- potrawa osłabia cechy danej doszy

A na deser coś pysznego – Ciasteczka toffi

Ciasteczka toffi to świetna propozycja dla łasuchów. Są wyjątkowo smaczne, więc trudno się im oprzeć. Nie jest to jednak danie zalecane dla tych, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów.

Czas przygotowania: 30–40 minut

– Wata, – Pitta, + + Kapha*

− Wata, łagodnie + Pitta, + + Kapha**

Co potrzebujemy:

6 łyżek ghee

1 szklanka cukru trzcinowego

½ szklanki mąki ryżowej lub mąki razowej

½ szklanki posiekanych orzeszków pekan lub orzechów włoskich, lub wiórków kokosowych

¼ szklanki świeżych nasion słonecznika (według uznania)

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli morskiej

Nagrzej piekarnik do 180°. Rozgrzej ghee w średniej wielkości rondlu na małym ogniu. Wsyp cukier trzcinowy. Zacznie topnieć tak jak większość cukrów brązowych, ale nie rozpuści się całkowicie. Wymieszaj mąkę i orzechy w misce, po czym natychmiast dodaj do cukru i ghee. Ubij jajko w oddzielnej miseczce i dodaj do niego wanilię. Do mieszaniny cukru i mąki wsyp proszek do pieczenia i sól, a następnie połącz ją z jajkiem. Wszystko dobrze ubij. Nakładaj ciasto łyżką na blachę o wymiarach 20 × 20 cm. Jeśli chcesz, aby było ono grubsze, nie wypełniaj blachy całkowicie. Piecz przez 20–30 minut, aż do czasu, gdy nóż włożony w środek ciasta będzie zupełnie suchy. Poczekaj, aż ciasto ostygnie i pokrój je.

* Z mąką razową.

** Z mąką ryżową.

*+ potrawa nasila cechy danej doszy

0 potrawa o właściwościach neutralnych

- potrawa osłabia cechy danej doszy

--- Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz